Historien bag Hotel GSH

Calle og hans Rose - Parret der skabte Bornholm Hotels
Carl Edvard Mogensen - i daglig tale kaldet "Calle" - blev født på Bornholm i 1923. Han blev uddannet som manufakturhandler i en af Rønnes førende butikker. I slutningen af 1950'erne fik Calle øjnene op for, at landbruget stod overfor en omfattende mekanisering. Kort efter læretiden tog han derfor til Sjælland for at sælge malkemaskiner. Calle havde set rigtigt, og salget gik forrygende. Dels fordi markedet var i vækst, men også fordi Calle var en dygtig, flittig og serviceminded sælger. Bornholm og manufakturbranchen trak dog i Calle igen, så han vendte tilbage til Bornholm, hvor han mødte sit livs rose - i bogstavelig forstand - for Rosemarie Kofoed blev hans hustru.

Hotel Ryttergården
Rose og Carl Edvard etablerede sammen en manufakturbutik i Rønne, som blev Bornholms førende butik. Men en ny idé havde begyndt at tegne sig for Carl Edvard og Rose: De forretningsrejsende, som solgte manufaktur til butikken, klagede over, at hotellerne på Bornholm ikke havde eget bad og toilet på værelserne. Øens daværende hoteller mente således ikke, at der var brug for noget sådant "moderne pjat". På trods af hovedrysten fra konkurrenter og banker, købte Rose og Calle en skøn naturgrund på Strandvejen i Rønne, hvor de i 1966 åbnede Hotel Ryttergården.

Den første bygning med 21 hotelværelser blev hurtigt populær hos såvel forretningsrejsende som feriegæster, der skulle til Bornholm. Rose og Calle geninvesterede overskuddene, således at Hotel Ryttergården blev udvidet i 1969, 1970, 1973, 1986 og 1992.

Travheste
Navnet "Hotel Ryttergården" skyldtes, at Calle og Rose var glade for heste. Calle var således med til at skabe travbanen på Bornholm, hvor han i flere år var den mest vindende travkusk og flere gange bornholmsmester. På de store marker omkring de første hotelbygninger gik hestene på græs, og mange piger og drenge fra Rønne lærte at ride på hestene fra staldene på Hotel Ryttergården. På Bornholms Travbane er årets største løb derfor opkaldt efter Calle, idet løbet hedder "Calles Cup".

Carl Edvard Mogensens Fond
I 2013 overdrog Calle og Rose deres livsværk, Hotel Ryttergården, til "Carl Edvard Mogensen Fond". Fondens formål er at sikre udviklingen på Bornholm ved blandt andet at omdanne Hotel Ryttergården til et moderne hotel- og konferencecenter. Sammen med direktør Trine Richter skabte Rose og Carl Edvard "Green Solution House", som var et så banebrydende nybyggeri indenfor hotel- og konferencemarkedet i Europa, at Kronprins Frederik kom til Bornholm for at indvie Green Solution House i 2015. 

Green Solution House blev i daglig tale hurtigt til Hotel GSH blandt de lokale bornholmere. Med skabelsen af Hotel GSH havde Calle fået opfyldt en af sine arbejdsmæssige drømme: At give Bornholm et moderne konferencecenter. Hotel GSH har vundet EUs miljøpris for sin bæredygtige drift og byggeri, ligesom Hotel GSH har vundet titlen som "Årets byggeri". I 2021 blev Hotel GSH kåret som et af Europas 10 mest bæredygtige hoteller. Calle havde igen set rigtigt ind i fremtiden: Bæredygtighed var nøglen til fremtiden.

Calles anden store drøm
Calles anden store drøm var at samle de to øvrige store hoteller i Rønne "Griffen Spahotel" og "Fredensborg Badehotel" i et fælles selskab for at kunne optimere hotellerne til gæsternes behov:
* Green Solution House med fokus på konference- og mødegæster
* Griffen Spahotel som et lækkert wellness-hotel placeret smukt ved lystbådehavnen
* Fredensborg Badehotel med fokus på moderne badehotelstemning med sin unikke havudsigt

I 2019 gik også denne drøm i opfyldelse, da C.E. Mogensens fond købte "Griffen Spahotel" og "Fredensborg Badehotel", som sammen med Hotel GSH blev til hotelfællesskabet "Bornholm Hotels".

Carl Edvard Mogensen gik bort i juni 2019 i en alder af 95 år. Carl Edvard var frisk til det sidste, og en aktiv sparringspartner for den daglige ledelse i Bornholm Hotels. Ære være hans minde.

Overskud bliver geninvesteret
Rosemarie Kofoed er stadig en del af bestyrelsen i C.E. Mogensens fond og følger aktivt med i, at Calles ønske om til stadighed at udvikle turismen på Bornholm bliver opfyldt ved hele tiden at skabe nye tiltag. Senest i 2022, hvor en værelsesfløj blev opført på Hotel GSH. Værelsesfløjen er igen banebrydende - eksempelvis med sit valg af genbrugstræ som byggemateriale.

C.E. Mogensens Fonds har til formål at blive ved med at udvikle Bornholms turisme. Alle overskud bliver således geninvesteret i de tre hoteller, således at hotellerne kan blive ved med at give gæsterne de bedst mulige restaurant-, møde- og overnatningsoplevelser på Bornholm. 

Har du lyst til at se og opleve, hvad Calle og Rose skabte? Så besøg de tre skønne hoteller